Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jablečný ocet / foto: shutterstock

Proč si dát ráno štamprli jablečného octa? Pro krásnější pokožku, silnější imunitu a více energie

Jablečný ocet je považován za elixír mládí, zdraví a štíhlosti. Jaká je jeho historie? A proč je dobré začít den štamprlí této přírodní pochutiny?

Jablečný ocet se vyrábí z čerstvých rozdrcených jablek, která se postupně kvasí v dřevěných kádích. Pak se kvasná šťáva přecedí, vznikne hustá hnědá tekutina obsahující vzácné enzymy, minerály, vitamíny a další prospěšné látky.

Jablečný ocet používal sám Hippokrates

Již ve 4. století před naším letopočtem se používal jablečný ocet. Hippokrates ho podával svým pacientům pro jeho detoxikační účinek. Stejně tak vlastností jablečného octu využívali staří Egypťané, Řekové i Římani. Jako vzácný mok je zmiňován v Bibli. Dokonce i Kryštof Kolumbus na svých lodích měl barely s jablečným octem coby prevenci proti kurdějím. Pokud si dáte ráno jablečný ocet jako malý panák, může to nastartovat váš den. Nicméně jablečný ocet nabízí nejen vnitřní, ale i vnější použití.

Zdravý jablečný ocet
Zdravý jablečný ocet – Zdroj: Shutterstock.com

Dezinfikuje a snižuje chuť k jídlu

Jablečný ocet je bohatým zdrojem přírodních enzymů, které v těle eliminují kvasinky způsobující různé kvasinkové infekce. Ničí taktéž hnilobné bakterie ve střevech, čistí ledviny. Jelikož snižuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus, je vhodný i pro ty, kteří chtějí zhubnout. Jablečný ocet rovněž zmírňuje zadržování vody v těle. Je tak vhodným doplňkem stravy.

Bojovník s cholesterolem i chronickou únavou

Jablečný ocet snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi. Je však třeba dodržet pravidelnost, tj. dát si pravidelně každé ráno štamprli. Rovněž běžnou konzumací pomáhá jablečný ocet při chronické únavě, bolesti hlavy, v krku. Podporuje tvorbu žaludečních kyselin, eliminuje pálení žáhy. Pomáhá při dně, dermatitidě.

I při bolestech hlavy může pomoci jablečný ocet
I při bolestech hlavy může pomoci jablečný ocet – Zdroj: Shutterstock.com

Jablečný ocet coby efektivní kosmetický produkt

Jedná se o účinného bojovníka proti akné, jakožto i celkově zlepšuje pleť. Vyrovnává pH pokožky a pleť současně dezinfikuje. Je tak ideální na akné, kožní problémy. Zředěný jablečný ocet můžete ráno i večer nanést na umytou tvář pomocí kosmetických tamponků. Jablečný ocet rovněž zlepšuje kvalitu vlasů. Po umytí je přelijte vodou s jablečným octem. Budou krásně hebké a lesklé.

 

Zdroj:

https://www.ireceptar.cz/zdravi/jablecny-ocet-po-ranu-30000517.html

https://www.denik.cz/zdravy-zivot/ocet-jablecny-hubnuti.html

https://www.drmax.cz/clanky/jablecny-ocet-skvely-do-kuchyne-a-vyborny-pro-zdravi

 

Proč si dát ráno štamprli jablečného octa? Pro krásnější pokožku, silnější imunitu a více energie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!