Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hnědý a bílý cukr / foto: shutterstock

Co se stane, když přestanete jíst cukr? Získáte více energie, méně kilogramů i lepší spánek

O cukru se někdy mluví jako o bílém zabijáku. Pravdou je, že ho dnes najdeme téměř ve všech průmyslově zpracovaných potravinách, a to i v těch, které vůbec nejsou sladké. Dá se vůbec bezpečně vysadit?

Snížení příjmu cukrů má jednoznačně zdravotní benefity. Kromě snížení tělesné hmotnosti nám poděkují i zuby, zlepší se kvalita spánku i stav pokožky, a dokonce nebudeme tolik zapomínat. Všechny tyto výhody ale nastávají až po několika týdnech, když překonáme abstinenční příznaky.

Naopak ihned po vynechání cukru ze stravy se mohou objevit některé negativní účinky, jako jsou deprese, výkyvy nálad, úzkosti, bolesti hlavy, únava, závratě a zamlžení mysli. Samozřejmě záleží i na tom, kolik cukru jsme konzumovali doposud. Obecně je proto lepší snižovat množství cukru postupně.

Cukr lze snadno nahradit ovocem
Cukr lze snadno nahradit ovocem – Zdroj: Shutterstock.com

Více energie

Jakmile si tělo na nižší příjem cukru zvykne, začneme mít víc energie. Zní to jako paradox, když při vyčerpání saháme právě po cukru? Je sice pravdou, že konzumace sladkostí vede k rychlému zvýšení energetické hladiny, ale také k jejímu rychlému propadu. A to nás nutí dát si opět něco sladkého.

Snížení hmotnosti

Podobně je na tom váha, cukr vyvolává pocit hladu, sladkých potravin proto sníme mnohem víc. Přitom trávicí ústrojí zpracovává cukr rychleji než všechno ostatní. Bez cukru se sníží krevní tlak i hladina cholesterolu, což má zase blahodárný vliv na srdce.

Hubnutí jako jeden z benefitů
Hubnutí jako jeden z benefitů – Zdroj: Shutterstock.com

Lepší spánek

Omezit cukr by měli i lidé, kteří se potřebují kvalitně a dobře vyspat. Konzumace sladkých potravin vede k vyčerpání nadledvin, což má na kvalitu spánku neblahý vliv. Lidé, kteří konzumují hodně cukru, se v noci více budí a jejich spánek je celkově lehčí.

Menší chuť na sladké

V neposlední řadě omezením cukru docílíte toho, že přestanete mít rádi sladké. Nebo na něj alespoň nebudete mít tolik chuť. Klasické moučníky a cukrovinky vám najednou budou připadat až příliš sladké, a tak raději sáhnete po ovoci nebo jiné zdravější náhražce.

 

Zdroj:

https://www.pronaladu.cz/co-se-zmeni-kdyz-prestanete-jist-cukr/

https://zdravezdravi.cz/zdrava-vyziva/co-se-stane-kdyz-prestanete-jist-cukr

https://www.ireceptar.cz/zdravi/zivot-bez-cukru-30000106.html

Co se stane, když přestanete jíst cukr?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!