Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Miminko v nosítku / foto: shutterstock

Je nošení miminek a batolat skutečně zdravé? V případě správného úvazu ano

Nošení dětí se opět dostává do módy. Přitom nejde o žádný moderní výdobytek, nošení potomků je staré jako lidstvo samo. Přesto se na něj objevují protichůdné názory.

Nošení mláďat není jen lidskou dominantou, je typické i pro primáty, se kterými jsme příbuzní. Bez něj by zvířecím mláďatům hrozilo podchlazení, vyhladovění nebo sežrání predátorem. Lidské matky nosily děti už od doby kamenné, tehdy k tomu používaly pruhy látky nebo kůže.

Historie nošení

Oblibě se nošení těšilo také v raném středověku, kdy ženy většinu dne pracovaly na polích a nemohly si dovolit zůstávat s miminky doma. Šátky, které používaly, jim umožňovaly dítě pohodlně nakojit i během těžké práce.

Zlom nastal až v roce 1840, kdy byla vynalezená kolečková židle a brzy na to první kočárek. Ten zpočátku využívaly především vyšší vrstvy obyvatel, za několik desetiletí už ale byly tak dostupné, že si je mohl dovolit i prostý lid. Novodobý boom nošení nastal kolem roku 2000 a přetrvává dodnes.

Nošení miminek je opět v kurzu
Nošení miminek je opět v kurzu – Zdroj: Shutterstock.com

Nošení je bezpečné a prospěšné

Své stanovisko k nošení dětí vydala i Česká pediatrická společnost. Podle ní je nošení dětí pro dítě i maminku prospěšné, a to z psychologického i fyziologického hlediska. Kontakt patří mezi základní potřeby novorozenců, nošené děti tedy bývají klidnější a méně plačtivé. Na těle matky se cítí v bezpečí, což je pro rozvoj jejich osobnosti klíčové. U matky zase může nošení fungovat jako prevence laktační psychózy a poporodní deprese.

Skrčené nožky mírní dětské koliky, svislá poloha pomáhá proti predilekci neboli slehnutí hlavičky. Podle některých odborníků může šátkování zmenšovat riziko syndromu náhlého úmrtí kojence. Navzdory obavám některých maminek se děti nošením nestávají na matce závislé, právě naopak. Dostatek impulzů a lepší rozhled přispívají k větší nezávislosti.

Pozor na správný úvaz

Nošení má spoustu benefitů, je ale třeba ho provádět správně. Kromě šátků existují i nosítka, ne všechna jsou ale ergonomická a pro děti vhodná. Kojenec musí být ve vertikální poloze, látku šátku nebo nosítka roztaženou od kolínka ke kolínku a nohy se zadečkem musí formovat tvar písmene M.

 

Zdroj:

https://www.nejenprodeti.cz/clanky-novinky/stanovisko-ceske-pediatricke-spolecnosti-k-noseni-deti/

https://www.loktushe.cz/o-noseni-deti/je-noseni-jen-pro-zdrave-deti/

https://branakezdravi.cz/noseni-deti-je-stare-jako-lidstvo-samo

Je nošení miminek a batolat skutečně zdravé? Podle vědců ano, má to ale háček

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!