Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zázrak zvaný echinacea

Na takřka zázračné účinky třapatky nachové (což je jiný název pro echinaceu) nedá dopustit lidová medicína. Dnes jsou pozitivní účinky této byliny na lidské zdraví již vědecky prokázány.

Domovem rostliny je Severní Amerika, kde ji po celá staletí sbíraly na prériích indiánské kmeny. Indiáni používali echinaceu jako účinný lék pro rychlejší hojení ran, proti hadímu uštknutí. Také přišli na to, že rostlina se uplatní v boji s nejrůznějšími infekčními chorobami. Pro vědu bylinu poprvé použil na konci 19. století dr. Meyer. Údajně během svých cest potkal jistou indiánku, která mu poradila, že pokud echinaceu roztluče mezi kameny a přiloží na ránu, rychle zmizí bolest a rána se rychleji zahojí. A žena měla pravdu.

Celkem existuje devět druhů rostliny. U nás patří k nejrozšířenějším Echinacea purpurea, Echinacea pallia a Echinacea angustifolia. Tou vůbec nejpoužívanější a nejúčinnější je Echinacea purpurea, tedy třapatka nachová. Semena této rostliny dnes seženete snad už ve všech zahradnictvích, sází se v březnu. Jedná se o trvalku, která mnohdy dorůstá výšky až 180 centimetrů.

magazin.cz

Z rostliny se dnes průmyslově získávají silice, beta-sitosterol, mastné kyseliny a polysacharidy. K dostání jsou také extrakty z kořenů a natí nebo třeba šťáva vylisovaná z čerstvých natí.

Echinacea obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Ty v našem těle dokáží aktivovat bílé krvinky, lymfocyty, které pak pohlcují zdraví škodlivé látky v organismu člověka a začnou produkovat protilátky. Díky tomu echinacea dobře poslouží jako silné přírodní antibiotikum. Bojuje jak proti bakteriím, tak proti virům.

Nejčastěji si můžete echinaceu pořídit v lékárně ve formě kapek či sirupu. Sami si však můžete připravit echinaceovou šťávu. Zhruba 15 dg zelených čerstvých listů rostliny nebo květů naložte na týden do půl litru lihu. Každý den směs protřepejte, po týdnu už budete mít extrakt. Ideální je použít čerstvé rostliny, extrakt pak bude silnější a účinnější. V období chřipek a nachlazení se vám bude hodit jako prevence vzniku těchto nemocí. Stačí si dát každý den jednu čajovou lžičku extraktu. Pokud už vás nemoc zasáhne, konzumujte denně až tři polévkové lžíce extraktu. Ten by se neměl užívat déle než tři týdny v kuse, pak je nutné kúru na nějaký čas přerušit. Dlouhodobé užívání by mohlo mít negativní dopad na stav vašich jater. Z rostliny si také snadno můžete připravit čaj. Stačí lžičku sušených květů zalít vroucí vodou. Dalo by se říci, že echinacea je všelék. Pomáhá totiž takřka s každým zdravotním problémem.

magazin.cz

Její užívání je vhodné jako prevence vzniku infekčních chorob a k celkovému posílení obranyschopnosti. Echinacea se uplatní při léčbě onemocnění horních cest dýchacích, chřipky, nachlazení či angíny. Dále pomáhá odstranit chronické záněty močového měchýře, ženských pohlavních orgánů a prostaty, rovněž podporuje léčbu zánětu mízních uzlin. Kloktadlo s obsahem této rostliny je účinnou pomocí při léčbě zánětů v krku, přičemž zároveň utlumuje nepříjemnou bolest. Tinktury se často aplikují na kůži na otevřené rány pro urychlení jejich hojení. Pomáhá také zmírnit ekzémy, lupénku, popáleniny, proleženiny či bércové vředy. Prokázány byly i účinky byliny při léčbě roztroušené sklerózy či revmatické artritidy. Již nějaký čas vědci sledují vliv rostliny při léčbě chronického únavového systému a AIDS. Určitým způsobem pomáhá echinacea pacientům nemocným rakovinou, kdy tlumí nepříjemné vedlejší účinky chemoterapie a ozařování.

Echinacea však není vhodná pro osoby trpící leukémií, TBC a revmatickou horečkou. Také není echinacea doporučena těhotným ženám.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!