Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přijímačky / foto: www.statniprijimacky.cz

Pojďte hravě zvládnout jednotné přijímací zkoušky na střední školy

Každoročně se tisíce žáků osmých a devátých tříd základních škol v České republice (někdy i nižších tříd, pokud se hlásí na víceletá gymnázia) připravují na jednu z nejdůležitějších akademických výzev – přijímací zkoušky na střední školy.

Od roku 2017, kdy proběhly pilotní přijímací zkoušky, byl systém postupně standardizován pod názvem „státní přijímací zkoušky“, zajišťované Centrem pro měření kvality vzdělávání (Cermat). Tyto zkoušky představují unifikovaný způsob hodnocení schopností a znalostí všech žáků v oblastech českého jazyka a matematiky, s plány na rozšíření i na další předměty v budoucnosti. Víte, jak připravit své dítě na přijímací zkoušky?

Jednotné přijímací zkoušky mají za cíl zajistit objektivní a spravedlivé podmínky pro všechny žáky. Odstraněním preferencí daných konkrétními školami nebo subjektivním hodnocením učitelů, které mohly dříve zkreslovat výsledky, se otevřely dveře k spravedlivější selekci studentů na základě skutečných znalostí. Avšak bez přípravy to nejde.

Základem úspěchu je poctivá příprava

Příprava je pro úspěch u přijímaček klíčová

Vzhledem k zásadnímu významu těchto zkoušek pro budoucí vzdělávací a životní dráhu žáků je důkladná příprava na přijímačky naprosto nezbytnou. Web StatniPrijimacky.cz se v tomto ohledu stal nepostradatelným zdrojem, poskytujícím aktuální informace, zadání z minulých let a příklady testů. V den konání zkoušek jsou na tomto portálu i na přidružené facebookové stránce zveřejňovány výsledky a řešení testů. Služba je využívaná denně více než 100 000 uživateli – žáky, rodiči i učiteli.

Nový Amos nabízí přípravu k maturitě i přijímacím zkouškám pro každého

Pro hlubší přípravu na přijímací zkoušky slouží Nový Amos, online platforma založená Tomášem Trejbalem a Jiřím Kozákem. Ta od svého vzniku v roce 2012 nabízí komplexní vzdělávací materiály pro přípravu na státní maturity a nyní i státní přijímačky. Projekt se rychle rozrostl a dnes má čtyři stálé redaktory a provozuje nejnavštěvovanější vzdělávací weby v zemi.

Nový Amos poskytuje zdarma rozsáhlé zdroje pro přípravu na přijímací zkoušky, které zahrnují vzorové testy, videa s řešením úloh a interaktivní cvičení, čímž usnadňuje studentům systematické osvojení potřebného učiva. Kromě webových stránek projekt využívá i sociální média k interakci se studenty a zpřístupňuje materiály v moderní a atraktivní formě.

Úspěšné studium

Státní přijímací zkoušky jsou více než jen testem

Jde o záruku rovných šancí pro všechny žáky, nezávisle na jejich socioekonomickém pozadí nebo vzdělání rodičů. Díky projektům, jakými jsou StatniPrijimacky.cz a Nový Amos, mohou studenti přistupovat k přípravě systematicky, efektivně a též se jí dlouhodobě věnovat, což maximalizuje šance na úspěch u přijímaček. Rozhodně je neopomeňte při přípravě svých dětí.

K tomuto článku není otevřena diskuze