Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pomočování / foto: shutterstock

Světový den pomočování pomáhá dětem i rodičům

Kdy je ten správný čas, kdy už by se dítě nemělo v noci pomočovat? Názor odborníků pracuje s hranicí pěti let. Bohužel názory laické veřejnosti se velmi různí a navíc bývají nesprávné a zavádějící.

Noční pomočování nebo také enuréza by se neměla stát noční můrou dětí ani rodičů. Jde totiž o komplexní poruchu, kterou většinou celá rodina tají a přitom se dá velmi úspěšně řešit. O větší povědomost  o enuréze se zasadili především sami odborníci a z jejich iniciativy vzešel i Světový den pomočování. Ten letošní připadá na 29. května.

Neřešená noční enuréza dítě často diskvalifikuje z běžných školních a mimoškolních aktivit, tedy z přirozených komunit dětí. Výzkumy ukazují, že tyto děti trpí pocitem snížené sebejistoty a sebedůvěry, jsou smutné, často rozzlobené, depresivní, obtížně navazují kontakty s jinými dětmi a mají problémy s plněním školních povinností. V kolektivu se stávají snadným terčem a bohužel bývají často šikanovány, ale tomu všemu se dá předejít, začne-li se tento stav odborně řešit, pak je vše mnohem snadnější. Dítě není zbytečně traumatizované a může být zcela spokojené a zažít noc v suchu.

Schopnost kontrolovat tvorbu moči přichází postupně, stejně třeba jako řeč. Některé začnou skládat věty před dosažením prvního roku, jiné o několik měsíců později a divné nám to nepřipadne. A určitě by nás nenapadlo je potrestat za nemluvnost. Podobné je to i s močovým měchýřem, některé dítě se ho naučí ovládat dříve, jiné později.

Cílem všech je suché a spokojené dítě.  Mezi rodiči je rozšířeno několik mýtů, třeba že noční pomočování je výsledkem nedůsledné výchovy. Není pravdou ani to, že dítě z nočního pomočování vyroste, ba naopak se přidají ještě další potíže způsobené psychickým traumatem z daného stavu. A nejvíce nesmyslným mýtem je, že za noční pomočení je dítěti třeba rázně vyčinit a zdůraznit mu, že se to již víckrát nesmí opakovat. Tímto káráním se opravdu nedá ničeho nedocílit.

Primárně je tedy nutné se opřít o režimová opatření, která spočívají v úpravě životního stylu dítěte, kam řadíme změnu pitného, spánkového a mikčního režimu. Nedojde-li k úpravě po jejich zavedení, pak musíme začít hledat příčinu ve spojení s pediatrem. Popovídá si s dítětem i rodiči, aby získal, co nejvíce informací o příznacích i návycích při močení. Součástí hledání příčiny bývá také ultrazvukové vyšetření ledvin a močového měchýře. V žádném  případě se není čeho bát, vyšetření není bolestivé.

Po potvrzení, že pomočování je způsobeno nadprodukcí moči v nočních hodinách či sníženou kapacitou močového měchýře, je jasné, že nemá absolutně žádný smysl vyvolávat jakékoli represe vůči dítěti, které se v noci pomočí. Příčinou je totiž nedostatek hormonu vazopresin, který musí být dítěti podpůrně dodáván a problém může být záhy vyřešen. A dítě i rodiče mohou klidně spát.

Zdroje:

www.telegraaf.nl

www.seznam.cz

www.nocvsuchu.cz

 

Světový den pomočování pomáhá dětem i rodičům

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!